Изяждайте по един грейпфрут дневно - това значително намалява нивото на холестерояа и като следствие риска от сърдечносъдови заболявания. Такьв съвет дават израелски учени от университета на Йерусалим.


Заключението се базира на изследване, обхванало група от пациенти, които  са претърпели сърдечна  операция. Тези мъже и жени са имали високи нива на холестерол и липиди, поради което организмът им не е реагирал адекватно на медикаментите прилагани за заздравяване на раните.


Пациентите били разделени на три групи. Тези от първата група изяждали по един червен грейпфрут на ден, втората група - по един жълт, а на третата група изобщо не били давани грейпфрути. Експериментът продължат 30 дни.



Резултатите показали, че при пациентите, получаващи грейпфрути нивата на липидите и холестерола значително се снижили докато при другите не били отбелязани никакви промени. Другият констатиран факт бил, че червеният грейпфрут се оказал по-ефективен, което учените обясняват с по-голямото количество антиоксиданти.