Благодарение на ценните си свойства, портокалът си е спечелил славата на мощен енергиен източник. В сезона на грипните вируси, цитрусовият плод може да бъде използван като полезно средство при предпазването от настинки.


Полезен е за храносмилателната ни система, сърцето и кръвообръщението. Редовната му консумация спомага за пречистването на организма от вредни токсини. Портокалът забавя стареенето и повишава тонуса и работоспособността.


Какво го прави толкова полезен? Оранжевият плод притежава ценни минерални вещества и хранителни съставки, има богато съдържание на витамини, най-вече на витамин С и антиоксиданти. Това го прави изключително ефективен "помощник" на имунната система.



Енергийната стойност на 100 г плод от цитруса е 44 kcal.


В кората на портокала се съдържат фитонциди, етерични масла, хесперидин – веществото, на което се дължи горчивия вкус на плода. Фитонцидите представляват летливи фракции на етеричните масла, способни да убиват микробите. Те служат на почти всички растения за защита от микроорганизмите.


Портокалът е полезен срещу ревматизъм, хипертония, затлъстяване, чернодробни и бъбречни заболявания и др.


Но не прекалявайте с употребата му! Специалистите предупреждават, че консумацията на големи количества портокали може да окаже дразнещо въздействие върху лигавицата на стомаха и червата.