Като всички цитрусови плодове, и грейпфрутът съдържа редица важни и полезни за организма витамини и минерални вещества като калий, калций, магнезий, фосфор, желязо.


След периоди на прехранване с по-тежки храни, специалистите обикновено препоръчват да се разтоварим с приемането на повече плодове и зеленчуци. За тази цел сигурен помощник може да бъде грейпфрутът. Той е нискокалоричен, не възбужда апетита, отстранява чувството за тежест в стомаха и подобрява храносмилането.


Цитрусовите плодове се смятат за продукти с висока хранителна плътност, поради голямото съдържание на нутриенти в тях и същевременно ниска калоричност. Това важи с пълна сила за розовия грейпфрут. Една чаша 100% сок осигурява напълно дневната нужда от витамин С.



Изследвания показват, че сокът на плода не само е с високо съдържание на витамин С, но то е по-голямо от това на сока от портокал, ананас, ябълка, дори на белия грейпфрут. Освен витамин С, значително е количеството и на калий, магнезий, фолиева киселина, тиамин. Розовият грейпфрут доставя и каротеноиди - източник за синтез на витамин А. Един от тях е ликопенът, който дава и характерния цвят на цитруса.


Поради високото съдържание на витамин C, грейпфрутът е особено полезен при простудни и грипни заболявания. Той подсилва имунната система и помага при треска, безсъние, преумора, слабост, артрити.


Грейпфрутът е богат на пектин, а той понижава нивото на холестерола в кръвта и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.


Наскоро проведено изследване доказа, че при пациенти със сърдечни операции, приемащи плода всеки ден, нивата на липидите и холестерола значително се понижават. Червеният грейпфрут е по-ефективен, защото съдържа по-голямо количество антиоксиданти, смятат учените.


Редовната консумация на цитруса може да помогне и в борбата срещу диабета. В него се съдържа антиоксидантът нарингенин, който му придава горчивия вкус. По своето въздействие върху метаболитните процеси в организма, нарингенинът е идентичен с два от медикаментите, които често се прилагат при пациенти с диабет ІІ тип. Той помага да се подобри чувствителността на организма към инсулина.


Освен това, нарингенинът помага на хора с метаболитни проблеми да поддържат здравословно тегло, което е съществена част от терапията на заболяването. Антиоксидантът въздейства "принудително" на черния дроб да гори мазнините, вместо да ги трупа.


Достатъчното съдържание на витамин С в организма е добра профилактика срещу възпалението на венците. Затова консумацията на два грейпфрута на ден може да намали кървенето на венците и риска от развитие на възпалителни процеси в устната кухина.