Лаймът е цитрусов плод, грешно наричан понякога зелен лимон. Въпреки, че по външния си вид лаймат наистина напомня на обикновения жълт лимон, двата плода се различават не само по цвета си, но и по вкусовите качества.
Лаймът, виреещ в в райони с тропически и субтропически климат, има зелена кора, която е доста по-тънка от тази на лимона и сочна, бледозелена месеста част.
Лаймът е изключително полезен и в същото време диетичен цитрусов плод, който може да бъде консумиран в огромни количества без никакво негативно влияние върху здравето, тъй като не съдържа мазнини, натрий.
Зеленият цитрусов плод е освежаващ, ободряващ и диетичен, което го прави подходящ за разтоварващи летни диети. Един средно голям плод, тежащ около 60-70 грама има едва 20 ккал. Лаймът е отличен източник на растителни влакна, което го прави идеален продукт не само за хара спазващи диети, но и за тези с храносмилателни проблеми. Плодът съдържат значителни количества желязо (около 2%), фосфор, калий (2%), калций (2%), магнезий и етерични масла, източник е на пектинови вещества и витамини.
Лаймът, както типичен представител на цитрусовите плодове е с изключително високо съдържание на витамин С и доставя приблизително 35% от дневните нужди на организма.
Витамин С е водно-разтворим витамин, с ключова роля в борбата с оксидативния стрес, както и кофактор за някои ензими, ангажирани в синтезата на колагена, обмяната на мастните киселини и енергийното обезпечаване на биохимичните процеси и др.
Аскобиновата киселина има важно значение за синтезирането на колаген– основен компонент на съединителната тъкан и стените на кръвоносните съдове. Именно тяхната чупливост и кървенето са признаци на заболяването скорбут – класически пример за авитаминоза С.
Витамин С е мощен антиоксидант, елиминиращ високо реактивоспособните свободни радикали. Те са считани за една от компонените в патогенезата на атеросклерозта, исхемичната болест на сърцето, диабета, хроничните възпалителни заболявания, злокачествени такива и процесът на стереене изобщо.
Витамин С благоприятства усвояването на желязото и в този ред на мисли приемът му, включително под формата на портокалов сок е индициран при желязодефицитни състояния.