Резултатите от ново изследване, проведено от американски и израелски специалисти показва, че редовната консумацията на грейпфрут може да помогне в борбата срещу диабета, съобщава Daily Mail.

 

Учените, установили, че в цитрусовия плод се съдържа  антиокседантът нарингенин, който му придава горчивия вкус. По своето въздействие върху метаболитните процеси в организма,  нарингенинът е идентичен с два от медикаментите, които често се прилагат при пациенти с диабет ІІ тип.
 

 


Диабет ІІ тип е най-често срещаният тип захарен диабет. При 2 тип диабет панкреасът (задстомашната жлеза) отделя хормона инсулин, но секрециатя му е неадекватна на нуждите на клетките на организма. Това означава, че инсулинът се отделя в по-малко от необходимото количество или (по-често) клетките не отговарят на действието на инсулина. Това състояние, при което клетките са нечувствителни на инсулин, се нарича инсулинова резистентност. В отговор на тази нечувствителност бета-клетките на панкреаса започват да произвеждат и отделят повече инсулин, който да повлияе нечувствителните клетки. Въпреки това инсулинът не успява да вкара глюкозата от кръвта в клетките на мускулите, черния дроб и мастната тъкан и кръвната захар остава висока  

 

Проведените от  д-р Яков Нахмиас и колегите му от Еврейския университет в Ерусалим изследвания показват, че антиоксидантът, придаващ специфичния вкус на грейпфрута, повишава чувствителността на организма към инсулина и кара черния дроб да изгаря мазнините, вместо да ги складира.

 

Освен това нарингенинът помага на пациенти с метаболитни заболявания да поддържат здравословно тегло, което е съществена част от терапията на заболяването.