Помело е цитрусово дърво, което дава най-големите цитрусови плодове. Произхожда от Азия и се отглежда от почти 4000 г. В България е познат едва от няколко години.


Въпреки че все още не е толкова популярен у нас, помело е достоен член на семейство цитруси. В 100 г от екзотичния плод се съдържат 44,8 mg витамин C. Съставът му включва още витамини B1, B2, бета-каротин, калций, желязо, белтъчини, въглехидрати, протеини. 


Преди 10 години са създадени нови, по-сладки, сортове, което спомага за по-широкото разпространение на плода на западния пазар. Култивираните сортове са с аромат, сходен с този на грейпфрута, но без горчиво-нагарчащата му жилка във вкуса. Така помело печели прозвището си „меден грейпфрут“.



Помелото, за разлика от грейпфрута и другите цитрусови плодове, няма семки, с някои изключения при различните сортове. Кората му е горчива, но, за разлика от нея, плодът има сравнително сладък вкус.


Кората на цитруса съдържа високо количество биофлавоноиди – натурални имуностимуланти. Изследвания показват, че биофлавоноидите в помелото могат да избавят организма от излишния естроген и да спомогнат за стопиране разпространението на ракови клетки при пациенти с рак на гърдата.


Помело има тонизиращо действие при състояния на умора. Смята се, че помага при повишена температура, болки в гърлото, стомашни болки, безсъние и др.


В Китай, например, отглеждат помело още преди Христа, но от няколко години има строго изградена държавна програма за употребата на плода, за който се твърди, че е спасител на китайския народ от различни болести и абсолютен гарант за добро здравословно състояние. Дори, по времето на епидемията от птичи грип, като негово противодействие е препоръчван чай с помело. А за Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие.


В Тайланд също ценят помелото и го смятат за чудотворно. Местните твърдят, че ако в продължение на 3 години плодът се консумира ежедневно, има благоприятно въздействие при лечението на астма и туберкулоза. А ефектът от спазването на същата процедура в рамките на 5 години може да унищожи ракови клетки. Тайландците са сигурни, че консумиращите плода след година се превръщат в по-добри, отзивчиви и любвеобилни хора.